Френски банки търсят капитал с продажба на активи

Управителят на френската Централна банка Кристиан Нойер заяви, че е очаквал оценката на френски банки да бъде понижена.

14.09.2011 | 14:12
Френски банки търсят капитал с продажба на активи

Кредитната агенция Moody's очаквано понижи рейтинга на две от най-големите френски банки - Societe Generale и Credit Agricole.  Управител на Централната банка на Франция Кристиан Нойер обаче смята, че това не е притеснително и не очаква пазарът да реагира на новината с допълнителен спад на цената на акциите.
От рейтинговата агенция Moody's отбелязаха, че за момента капиталовата база на Societe Generale е достатъчно голяма за да предостави адекватно покритие на експозициите към Гърция, Португалия и Ирландия. Въпреки това агенцията ще продължи да наблюдава банката заради продължаващите проблеми в банковия сектор и зависимостта и от едрия бизнес.
От Credit Agricole заявиха, че ще предприемат действия за подсигуряване на ликвидността под формата на обща гаранция. Тя трябва да влезе в сила до началото на декември 2011 г.
Управителят на френската Централна банка Кристиан Нойер каза, че е очаквал подобно развитие на ситуацията.
 „ Френските банки имат отличен рейтинг – заяви Нойер. - Същият като този на другите големи европейски институции - HSBC, Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse. Не мисля, че това е лоша новина“, обобщи управителят на Френската централна банка.
Американски фонд ръководен от Vanguard Group е намалил средствата, насочени към френските банки, което според анализатора Уилям Профет от  Deutsche Bank Securities ще принуди финансовите институции да набират капитал чрез продажба на активи.
Водещата банка във Франция BNP Paribas обяви план за продажбата на 70 млрд. евро на рисково-претеглените активи, за да помогне овладяването на  инвеститорските страхове относно ликвидността.  Това ще олекоти баланса на банката с около 10%. Агенция Moody's ще продължи да наблюдава банката, но за сега няма да предприема понижение.