Испания пред понижение на рейтинга

Икономиката не може да постигне заложените нива на дефицита.

14.09.2011 | 09:39
Испания пред понижение на рейтинга

Испания е изправена пред риск от понижаване на рейтинга. Причина за това е забавеният ръст на икономиката в седемнайсетте административни области на страната. Общините не успяват да постигнат заложените нива на дефицита и това допълнително усложнява  задачата на правителството.
Административните области в Испания управляват повече от една трета от обществените разходи, включително здравеопазване и образование. Приходите на общините обаче, намаляват поради понижените приходи от сделките с недвижими имоти. Полуавтономните региони отчетоха дефицит от 1,2% от БВП за първата половина на годината, при заложено ниво от 1,3%.
Забавяне в най-голямата икономика на Европа, Германия, ще направи още по-трудно постигането на прогнозирания растеж на Испания, смята директорът на кредитната агенция Fitch Дъглас Ренуик.  Припомняме, че миналата година правителството намали прогнозата си, за да се отчете влиянието на мерките за икономии.
Испанският финансов министър Елена Салгадо отбеляза, че в момента заложената цел изглежда по-трудно постижима, отколкото преди 3 месеца и зависи много от представянето на чуждите пазари. Икономическият растеж на страната се понижи с 0.2% през второто тримесечие, докато във Франция и Германия, най-големите търговски партньори на Испания, той остава непроменен.