Най-скъпите градове в Азия

Според проучване на UBS покачването японска йена е превърнала Токио в един от най-скъпите градове за живеене.

13.09.2011 | 16:06
Най-скъпите градове в Азия

Сингапур и Токио водят класацията за най-скъпите градове в Азия. Само за последната година ръстът на валутата срещу долара е над 8 %. Сингапурският долар също поскъпна срещу американския долар с повече от 10% през последните 5 години. 
"Валутните курсове повлияха значително на тази класация," коментира изпълнителният директор на UBS Александър Коблър.
Инфлацията допълнително оскъпява живота в Сингапур. През последните месеци, тя е достигнала 16 годишен връх, което прави разходите още по-големи.
"Наемите се повишиха с 20-30% - споделя Дейвид Йео управител на ресторант. - Това ни принуди да се преместим в друг район, за да можем да запазим старите цени и качество.“
Фундаменталната причина, която стои зад скъпия живот в даден град, е ръстът на производителността. В Хонконг има много офшорни инвестиции, борсовата търговия също е в разцвет, а цените на недвижимото имущество се покачват значително.
"Хонконг, най-вероятно е на върха на своето развитие – коментира изпълнителният директор на UBS. - От началото на тази година наемите са се повишили с 15% и продължават да поскъпват. В основата на инфлацията в Азия е поскъпването на храните. От там тя се разпространи в другите части на икономиката.“
Къде в Азия все още е сравнително евтино да се живее? Според  проучването на UBS – в Мумбай. Например там храната е двойно по-евтина, отколкото в Хонконг. Анализаторите обаче смятат, че това няма да продължи още дълго.