Страните от еврозоната с дълг до 83% от БВП

От година и половина насам страните от еврозоната заплашват стабилността на единната валута с растящия си държавен дълг.

12.09.2011 | 17:37 Редактор:
Страните от еврозоната с дълг до 83% от БВП
Страните от еврозоната с дълг до 83% от БВП

Държавният дълг на страните от еврозоната ще достигне рекордните 83 % от брутния им вътрешен продукт през 2012 г., стана ясно от днешното заседание на Европейската комисия. Само за три години 17-те страни с обща валута са увеличили дълга си с 20 %. Данните показват, че страните отдавна са прехвърлили критичния праг от 60 %, вписан в пакта за финансова стабилност.
От година и половина насам страните от еврозоната заплашват стабилността на единната валута с растящия си държавен дълг. От 2007 г., когато той е бил 20 % от БВП се очаква да стигне до 83, 3 % през 2012 г.
Не само страните от еврозоната са надхвърлили ограничението за държавния дълг от 60 % според Пакта за стабилност. На днешното заседание на ЕК комисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен съобщи, че еврото не е застрашено и еврозоната все още е в състояние да гарантира публичните си финанси на фона на растящата несигурност на валутните пазари. Оли Рен призова Европейският парламент да изготви още законови мерки в подкрепа на общата икономика. В същото време редица страни като Австрия, Германия, Италия, Финландия, Холандия, Великобритания, както и Швейцария, която не е член на съюза, се обърнаха с писмо да се съкратят разходите на ЕС за периода 2014 - 2020 г. Италия вече разглежда пакет за допълнителни икономии от 50 млрд. евро за следващите 3 години.