Слаб ръст на паричното предлагане в Китай

Търговският излишък се понижава заради ръста във вноса.

12.09.2011 | 10:45 Редактор: Вероника Денизова
Слаб ръст на паричното предлагане в Китай

Паричното предлагане в Китай е продължило да се повишава по-слабо през август, показва статистиката на Китайската централна банка. Междувременно търговският излишък на страната отбеляза силен спад през изминалия месец, след като вносът на Китай се повиши рекордно.
Статистиката сочи, че парите в обръщение в Китай са се увеличили с над 9 млрд.юана през август и са достигнали близо 550 млрд.юана. Увеличението, което през последните месеци е относително слабо, показва, че кредитирането на банките се повишава плавно.

 „Паричното предлагане в Китай през последните месеци расте с по-бавни темпове – коментира икономистът Гуо Тянонг. – От една страна, този тренд показва модерната монетарна политика на централната банка. От друга страна, предлага на Китай благоприятни условия за овладяване на инфлацията.“

Междувременно търговският излишък на Китай отбелязва спад през миналия месец, след като вносът се увеличи значително. Излишъкът се равнява на близо 18 млрд. долара през август в сравнение с почти 32 млрд.долара през юли.
Цените на храните в световен мащаб останаха близо до рекордните си нива, а притесненията за реколтата при царевицата в Съединените щати може да доведат до още по-голям ръст. Това се отразява върху търговският дефицит на страни, зависими от вноса на храни.
Импортът в Китай се е повишил с над 30% на годишна база, докато износът е нараснал с малко над 24 на сто. Вносът на страната се дължи най-вече на презапасяването на китайските компании със сурови материали като петрол, желязо и други производствени метали.