fallback

Пазарът на имоти в САЩ продължава да пада

Само цените на жилищата се вдигат от 2012

10.09.2011 | 09:14

Продажбите на жилища се очаква леко да се подобрят. Прогнозите обаче съвпадат с очакванията секторът да продължи срива си. Икономистите са разделени по въпроса дали най-лошото вече е минало или има още до дъното.

Пазарът на имоти не успява да се стабилизира след колапса през 2007, въпреки милиардите, които правителството наля под формата на лисколихвени заеми.Фиксираните и едногодишните лихви за ипотечни заеми постигнаха ново рекордно ниско ниво през седмицата, която завърши на 8 септември, но анализаторите не очакват нови клиенти.

Цари тревога от нова рецесия, защото високата безработица и скъпите кредити държат купувачите надалеч.

За пръв път в моя 25-годишен опит на пазара на жилища забелязвам такова търсене на нови наеми при слаба икономика, признава анализаторът Джонатан Милър.

Агентът по недвижими имоти, Джеф Кели съобщава, че неговата компания регистрира 30-40% ръст на новите договори за наем. Най-интересно е, че повечето жилища са нови, които никога досега не са били давани под наем, казва Кели.

Т.нар. спешни продажби с драстично ниски цени помогнаха да се реализират някои от жилищата на пазара, но предстоящото обявяване на ипотеките за просрочени поддържат сектора анемичен.

Възстановяването на американския пазар на имоти зависи от подобряването на пазара на труда и съживяването на икономиката, твърдят анализаторите.

fallback
fallback