Ю. Старк предложил радикални мерки

Г-7 търси мерки срещу дълговата криза

10.09.2011 | 07:18
Ю. Старк предложил радикални мерки
Ю. Старк предложил радикални мерки

Изправени пред натиска на пазарите, финансовите министри на седемте най-развити страни се опитват да преодолеят на срещата си в Марсилия своите различия и да намерят убедителен отговор на кризата.

Срещата на Г-7 бе помрачена от оставката на Юрген Старк, член на Борда на ЕЦБ. Той се оттегли заради конфликт около изкупуването от банката на държавни ценни книжа като мярка срещу дължовата криза.

Европейските страни потвърдиха ангажимента си да оздравят публичните си финанси като настояха за липсата на друга възможност- Г-7 трябва да вземе координирани мерки в подкрепа на възстановяването, но европейците приоритетно трябва да продължат да намаляват дефицита си, потвърди комисар Рен.

Много е важно страните-членки да продължат фискалната консолидация, за да засилят доверието в европейската икономика, заяви Оли Рен, комисар по валутната политика на ЕС. - За страни като Гърция, Португалия, Ирландия, Латвия и Румъния това е очевидно. Те просто нямат избор и възможност за маневриране.

Без да коментира търговията през през седмицата, завършила на  9 септември, президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви, че еврозоната преминава през период, който изисква възможно най-голямо доверие и настоя всички решения, които са били взети да се приложат навреме, бързо и изцяло.

Оставката на главния икономист на ЕЦБ Юрген Старк бе потвърдена, но разкри разногласията във финансовата институция по реакцията на банката на дълговата криза в общността.

Това е лично решение, което аз уважавам, заяви Жан-Клод Трише. - Оценявам факта, че той остава на поста си, докато бъде заменен от друг човек, което ще стане до края на годината. Отново искам да кажа, че той бе човек, който направи значителни услуги на Европа и ЕЦБ, заяви президентът на ЕЦБ.

През Ханделсблат Ю. Старк призова за радикални мерки за изход от кризата, за качествен скок на европейско ниво, за реформа на механизмите за вземане на решение и санкции.