Стартът на нов бизнес по- лесен в САЩ, отколкото у нас

Регулаторните механизми и административните пречки в Северна Америка са много по-малко, отколкото в България, отбелязват родни предприемачи.

09.09.2011 | 12:43 Редактор:
Стартът на нов бизнес по- лесен в САЩ, отколкото у нас
Стартът на нов бизнес по- лесен в САЩ, отколкото у нас

Започването на нов бизнес се оказва по- лесно за реализация в САЩ, отколкото в България. Мнението е на български предприемачи, с успехи американския пазар. Представители на дребния и среден бизнес най-често се престрашават да инвестират в страната на неограничените възможности.
Регулаторните механизми и административните пречки в Северна Америка са много по-малко, отколкото в България, отбелязват родни предприемачи, които вече имат успешен бизнес отвъд океана.
Търговията, вносът на хранителни стоки и дребни фирми в сферата на комуналните услуги са най-честите бизнес начинания на българите в Америка. Напоследък и една цяла промишленост е успяла да се наложи като конкурентна в САЩ. И това е фармацевтичната индустрия.
Развитието на малкия и среден бизнес на българи в САЩ подпомага и партньорството межди двете страни.
В същото време за не малка част от американските предприемачи обаче България остава рискова дестинация. За тях данъчните облекчения като 10 % корпоративен данък не са от съществено значение.
Въпреки страховете на американските компании се очаква ръст на инвестициите отвъд океана, прогнозират от Американската търговска камара. През октомври и идната пролет у нас пристигат бизнес делегации. Представителите им са се запознали с възможностите за инвестиции у нас по време на лятната обиколка на посланик Уорлик и родния бизнес за лов на зелена валута в САЩ.

Вижте коментарите по темата на Алекс Нестор и Атанас Гаров от Американска търговска камара във видео репортажа.