1100 евро е минималната заплата в Холандия

В страната на лалетата легално се трудят около 8 хил. българи.

09.09.2011 | 12:00 Редактор: Петко Трухчев
1100 евро е минималната заплата в Холандия

Пазарът на труда за българи и румънци в Холандия ще бъде отворен през ноември, ако правителството премахне ограниченията, заяви за Bulgaria on air посланик Карел ван Кестерен. Дипломатът не прогнозира какво ще бъде решението на правителството, тъй като мненията на холандските политици са противоречиви. През септември миналата година Амстердам забрани на българи и румънци да работят в Холандия.

Работната комисия от холандския парламент, която беше на посещение в България преди месец, вече е изготвила доклад за това какви ще бъдат последиците на трудовия пазар на страната след евентуално отваряне на границата на Холандия за работници от България и Румъния. Холандският посланик Карел ван Кестерен обаче няма достъп до доклада. Заключението на комисията ще бъде представено в парламента в Амстердам в края на септември. Предстоят остри полемики сред холандските политици.

"В момента тече дебат в Холандия, защото има представители на бизнеса, които казват, че нямат нужда от работници от България и Румъния, тъй като в някои области имаме висока безработица и свободните места биха могли да бъдат заети от холандци – коментира пред  Bulgaria on air Карел ван Кестерен. -  От друга страна, има предприемачи, които казват, че ние имаме нужда от определени специалисти, които липсват."

Нископлатените служители не са привлекателни за холандския бизнес, тъй като просто няма такива, отбеляза холандският посланик. По закон всеки работник получава минималната работна заплата от 1 100 евро. За българите обаче нещата стоят по друг начин, тъй като рядко от някой от тях получава пълния размер на минималното възнаграждение.

Каквото и да бъде решението на холандския парламент, то няма да ощети българските работници, тъй като Холандия не е притегателна дестинация за родните гастербайтери. В страната на лалетата легално се трудят около 8 хил. българи. Още толкова е и броят на студентите ни там, по-голямата част от които работят почасово.