Забавянето на икономиката обсъждат лидерите от Г-7

Прогнозите, че проблемите на големите икономики могат да сложат начало на нова рецесия, ще е центъра на вниманието на световните икономически лидери.

09.09.2011 | 10:04
Забавянето на икономиката обсъждат лидерите от Г-7

Финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7 се събират в южния френски град Марсилия, за да обсъдят забавянето на световната икономика, дълговите кризи и бъдещето на единната европейска валута. Ще бъде дискутирана необходимостта от глобални усилия в подкрепа на световния ръст, пазара на труда и финансова стабилност. Инвеститорите вече отбелязаха, че последните международни срещи са постигнали по- малко от очакваното.
Прогнозите, че проблемите на големите икономики могат да сложат начало на нова рецесия, опасенията, че много от тях трудно ще се справят с нарастващите си дългове и страховете за бъдещето на еврото са в основата на започващата среща на Г-7.
Световните пазари нетърпеливо очакват да видят какво точно ще предприемат министрите, за да дадат тласък на световната икономика.
За последно световните икономически лидери разговаряха през февруари на срещата на Г- 20 в Париж. През тези седем месеца обаче, настъпиха значителни промени.
Предпазливият оптимизъм, че западните страни ще продължат възстановяването си след финансовата криза преди три години поднови притесненията за свиване на икономиката. Финансовите пазари понесоха ударите на неспокойните инвеститори , притеснени от нивата на дълга в много европейски страни, а политиците бяха принудени все по-често да отричат, че еврото е на път да се разпадне.
 „Смятаме, че сред най-важните причини за забавянето е загубата на доверие в това, че пазарите, домакинствата и бизнеса следват правилната политика – коментира Пиер Карло Падоан, главен икономист в ОИСР. - Те се безпокоят за две неща – фактът, че някои икономики все още нямат стабилна средносрочна рамка за фискална консолидация и силен растеж и в същото време, че политиците могат да изчерпят начините за справяне с належащите проблеми.
Икономистите признават, че срещата на Г-7 едва ли даде нещо повече от насърчителни думи, а световната икономика трудно би се съживила с една дискусия или съобщение.

„Не съм сигурен, че трябва да очакваме някакви съществени решения по време на тази среща – заяви  Джеймс Ашли – главен икономист на RBC Capital. - Дневният ред ще бъде пълен с важни теми. Без съмнение ще обсъждат как да бъде съживена световната икономика, какво да се подобри в паричната политика и оздравяването на финансовите пазари. Но едва ли можем да очакваме конкретни решения“.
Решението, според икономистите, от части се намира на няколко стотин километра от Марсилия -  в европейските столици , където политици и служители се борят с дълговете и възстановяването на пълното доверие в единната европейска валута. И на няколко хиляди километра - в САЩ, където зелените пъпки на икономическото възстановяване изглеждат увехнали под есенното слънце.