Забавен ръст в икономиката на еврозоната

Замразяване на инфлацията в европейската монетарна зона, прогнозират икономисти.

08.09.2011 | 17:28 Редактор: Вероника Денизова
Забавен ръст в икономиката на еврозоната

Европейската и английската централни банки оставиха основните си лихви непроменени. Икономистите в Европа предвиждат забавяне на икономическия растеж в еврозоната и замразяване на инфлацията.
Наливане на 300 млрд. долара в американската икономиката предвижда план на президента Брака Обама, който предстои да предложи на  Конгреса по-късно през деня. Средствата се очаква да бъдат осигурени чрез намаляване на данъци, откриване на работни места по инфраструктурни проекти и директно подпомагане на регионалните правителства. Редица икономисти обаче очакват, че голяма част от точките в предложението на президента няма да бъдат одобрени от републиканците. Най-голям шанс за одобрение имат мерките за намаляване на подоходния данък.
Речта, която Обама ще изнесе пред Конгреса, ще популяризира предложенията му пред американските избиратели. Анализатори коментират, че има и още една цел – ако планът не мине, това ще позволи на президента да отправи критика към републиканците, че не предприемат нищо за решаване на проблемите с безработицата.
Заетостта и икономическото развитие ще бъдат сред ключовите моменти в предизборната кампания на Обама за следващата година. По данни на Gallup одобрението на американското население към президента е стигнало най-ниското си ниво от началото на неговия мандат и в момента е 41%.