Германия в нова фаза преговори за Европейския фонд за финансова стабилност

Кабинетът на канцлера Меркел предложи почти двойно увеличение на вноската на Германия в Европейския фонд за финансова стабилност.

08.09.2011 | 11:15
Германия в нова фаза преговори за Европейския фонд за финансова стабилност
Германия в нова фаза преговори за Европейския фонд за финансова стабилност

В Германия започва нов кръг преговори по Европейския фонд за финансова стабилност. Задачата на правителството на канцлера Ангела Меркел е отчасти улеснена от Конституционния съд, който в сряда реши, че Берлин не нарушава Конституцията като помага на друга държава да покрие дълговете си. Съдът отхвърли иска на германски граждани и един депутат за отказване на финансова помощ на Гърция, Ирландия и Португалия, но припомни на правителството, че промени в бюджета може да прави само парламентът.
Кабинетът на канцлера Меркел предложи почти двойно увеличение на вноската на Германия в Европейския фонд за финансова стабилност. Ако предложението бъде прието, участието на Германия ще се увеличи от 123 млрд. на 211 млрд. евро.
Решението на Конституционния съд за помощта на задлъжнелите държави Ангела Меркел коментира като показателно за „правилната политика“ на немското правителство за справяне с дълговата криза в еврозоната. Според немския канцлер няма индикации и риск от втора рецесия в Германия, а страната отново остава основният локомотив за растежа в Европа. Канцлерът също така успокои страстите като отхвърли преди ден все по-честите призиви за изваждане на Атина от еврозоната.
Евросолидарността на Меркел може да й струва скъпо. Управляващата коалиция в Германия може и да не получи необходимата парламентарна подкрепа след две седмици за разширяване на правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност. Междувременно стана ясно, че обикновените германци също не са съгласни с амбициите на канцлера си за спасяване на гърците на всяка цена. Според ново проучване 90 на сто от гражданите не вярват, че кризата в еврозоната може да бъде решена с все по-големи спасителни пакети. Мнозинството от тях настояват Атина, която явно все повече затъва въпреки мерките за икономии, да напусне еврозоната. Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле коментира, че икономиите и затегнатите икономически мерки са единственият изход от кризата.