Трише: Италия да вземе мерки за понижаване на дълга

През последния месец италианското правителство съобщи, че ще постигне балансиран бюджет до 2013 г.

03.09.2011 | 14:50 Редактор:
Трише: Италия да вземе мерки за понижаване на дълга
Трише: Италия да вземе мерки за понижаване на дълга

Абсолютно решаващо и от ключово значение е Италия да изпълни целите за намаляване на дълга, за да запази кредитния си рейтинг, заяви президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, цитиран от Associated press и БТА. В изказването си пред годишния икономически форум Амброзети в италианския град Чернобио на езерото Комо той призова Рим да приложи мерките за строги икономии, обявени преди месец. Правителството на Силвио Берлускони седмици наред спори за предложените нови данъци и свиване на разходите с цел да финализира предложения пакет за строги икономии на стойност 45,5 милиарда евро.
В същото време критиката на италианския бизнес и банковата общност лавинообразно се обръща срещу италианския премиер Силвио Берлускони, критикувайки че той прави твърде малко, за да извади Италия от дълговата криза на еврозоната, отбелязва The Wall Street Journal в своя публикация.
През последните няколко седмици десноцентристкото правителство на Берлускони работи върху пакет на мерки, чиято цел е  да балансира италианския бюджет и да вдъхне живот на анемичната икономика на страната. Мерките са определяни като решаващи за възстановяване на доверието на пазарите в третата по големина икономика на еврозоната, която е въвлечена в континенталната дългова криза, заради притесненията около натрупания огромен дълг.
Критиките към премиера Берлускони са заради бързата смяна на решенията около планираните мерки за ограничаване на дефицита. Така например – през последния месец правителството съобщи, че ще постигне балансиран бюджет до 2013 г., отчасти залагайки на допълнителния данък върху доходите на по-богатите италианци. Предложението беше за 5 % допълнителен данък за италианците с доходи над €90,000 ($128,000) и 10 % - за тези с данък над €150,000.
Седмици по- късно предложението беше отхвърлено. По подобен начин бяха отхвърлени идеите за пенсионната реформа, става ясно от публикацията на The Wall Street Journal. Спасителният план е ключов за връщането на доверието на пазарите, изнервени заради набъбналия до застрашителни размери дълг в размер от 120 % от БВП.