Робърт Зелик отново предупреди за опасност пред световната икономика

Президентът на Световната банка призова Европа и САЩ да решат дълговите си проблеми.

03.09.2011 | 10:50 Редактор:
Робърт Зелик отново предупреди за опасност пред световната икономика
Робърт Зелик отново предупреди за опасност пред световната икономика

Световната икономика се приближава към „нова опасна зона“, заяви президентът на  Световната банка Робърт Зелик при откриването на конференция в Пекин за бъдещето на Китай в средносрочен план до 2030 г. Причините са в забавения икономически ръст и понижаването на инвеститорското доверие, предаде Reuters.
На форума в Пекин Зелик призова Европа и САЩ да решат дълговите си проблеми и подчерта, че рекордно високите цени на храните и летливите стокови пазари са заплаха за голяма част от населението по света.
„Финансовата криза в Европа се превърна в криза на суверенните дългове, която дава сериозно отражение върху монетарния съюз, банките и конкурентоспособността на някои държави- отбеляза Зелик.-  Моята държава – САЩ, трябва да намери решение на проблемите с дълга, разходите и данъчната реформа и да стимулира частния сектор и застиналата търговска политика“.
По отношение на Китай президентът на Световната банка съобщи, че страната е „добре позиционирана“ да се превърне във „високодоходна“ държава през следващите 15 до 20 години от „средно доходна страна“, каквато е в момента.