БСК иска електронен регистър на децата извън училище

Стопанската камара предлага поредица от реформи за подобряване на връзката между образованието и бизнеса.

02.09.2011 | 16:59
БСК иска електронен регистър на децата извън училище

Българската стопанска камара настоява за реформи в образованието. От организацията на работодателите са убедени, че драстичното намаляване на квалифицираните кадри ще забави развитието на икономиката. Камарата предлага да се въведат данъчни облекчения за предприемачите, които влагат средства в образователния сектор. Родителите, чиито деца не посещават училище, да бъдат лишени от всякакви видове социални помощи, искат още от камарата.
И сега има санкции за родителите, които не пращат децата си на училище, но някои успяват да заобикалят правилата. Затова БСК настоява да бъде създаден електронен регистър, в който да фигурират отпадналите от училище деца. Необходима е и Национална система за осигуряване на качеството на професионалното образование и обучение, категорични са от Стопанската камара. Организацията настоява държавата да финансира и частните училища, които създават добре образовани младежи.
От години се говори за това, че качеството на образованието не отговаря на изискванията на бизнеса.
Директорът на Центъра за професионално обучение към БСК Даниела Симидчиева обясни високите изисквания на бизнеса към служителите, използвайки терминологията на пазара. Тя подчерта, че в ролята на потребител бизнесът избира кадрите, които да наеме, и ако образованието не произвежда такива, те остават на пазара.
Призивът на образователния министър Сергей Игнатов към по тясна връзка между бизнеса и образование също не е нов. В България не е малък броят на безработните юристи и икономисти.
Въпреки усилията и амбициите на младежите, предприемачите твърдят, че не могат да открият добри специалисти. В Германия още по време на средното си образование младите хора се обучават практически за професията, която ще упражняват. У нас е обратното –хората се учат как да работят, когато ги наемат, което натоварва финансово бизнеса. Това вероятно е една от причините за високата безработица сред младежите – близо 21 процента.