Буря застрашава добива на петрол в Мексиканския залив

В Мексиканския залив се добиват 27% от американския петрол и 7% от природния газ в страната.

02.09.2011 | 11:46 Редактор: Вероника Денизова
Буря застрашава добива на петрол в Мексиканския залив

Компаниите, добиващи петрол в Мексиканския залив, евакуират работниците си, притеснени от предстояща тропическа буря. Системата от ниско атмосферно налягане може да замрази производството на петрол и природен газ в района и да нанесе сериозни щети на американския щат Луизиана.
Облачната система над Мексиканския залив вече има 80% шанс да се превърне в силна тропическа буря. Метеоролозите предупреждават още, че петролодобивните компании може да бъдат застрашени за период от около седмица, докато бурята не се разсее.
Най-тревожното е, че все още не е ясно точно през кои територии ще премине тропическият циклон. Той вече причини прекъсването на повече от 5% от добива на петрол от района на залива.
Компаниите в сектора Noble и Anadarko Petroleum вече започнаха да евакуират работници от платформите. BP обяви, че до утре ще изтегли оттам всички свои служители. Тексаската Exxon Mobil освободи 140 работници и замрази добив на общо 11 000 барела петрол на ден, както и на 60 млн.кубически метра природен газ.
В Мексиканския залив се добиват 27% от американския петрол и 7% от природния газ в страната. Някои метеоролози сравняват интензитета на настоящата буря с този на урагана Хуан от 1985 г., който остана над водите на залива повече от пет дни. Хуан нанесе щети на щата Луизиана на обща стойност милиард и половина долара. Горчивият опит накара губернатора на Луизиана Боби Жиндал да обяви бедствена готовност.