Китай отмени данък върху доходите

Новият данъчен закон се фокусира върху промяната на категориите данъкоплатци, като специално внимание се обръща на самоосигуряващите се лица.

01.09.2011 | 16:15 Редактор:
Китай отмени данък върху доходите
Китай отмени данък върху доходите

Китайците с месечен доход между 2000 и 3500 юана  вече няма да плащат подоходен данък. Това стана възможно, след като беше вдигнат необлагаемия праг на доходите.

Промяната, която влезе в сила днес, намалява броя на данъкоплатците от 84 на 24 млн.души. По този начин по-малко от  8% от общия брой китайци на заплата, ще бъдат облагани с подоходен данък.
Анализатори от JPMorgan отбелязаха преди месец, че китайското правителство може да направи повече за подпомагане на потреблението. Китайските специалисти смятат, че промяната в данъчното законодателство е крачка в тази посока и ще подпомогне икономическото и социалното развитие на страната.

 „С вдигането на прага на облагаемите доходи много китайци, най-вече от средната и нисша класа, които имат по-висока склонност към потребление, ще могат да си позволят да харчат повече – отбеляза икономистът Лин Шианг. - По този начин повишеното потребление ще стимулира китайската икономика към растеж.“

Новият данъчен закон се фокусира още върху промяната на категориите данъкоплатци, като специално внимание се обръща на самоосигуряващите се лица.
На обсъждане ще бъдат подложени и данъците за лизинговия бизнес. Новите регулациите ще облекчат също предприемачеството и съвместния бизнес, като намалят данъчното бреме на фирмите.