100 хил. гръцки фирми пред фалит заради високо ДДС

Гърция готви протести срещу увеличаването на ДДС.

31.08.2011 | 15:43
100 хил. гръцки фирми пред фалит заради високо ДДС
100 хил. гръцки фирми пред фалит заради високо ДДС

Собствениците на ресторанти в Гърция спират плащанията си към държавата от утре. Действията им са в знак на протест срещу решението на правителството да повиши ДДС от 13 на 23%. Гръцкото правителство налага тази мярка заради тежкото положение, в което се намира страната.
Над 10-процентното повишение на Данъка добавена стойност ще доведе до сериозно поскъпване на храните и напитките в южната ни съседка. По- високият данък е включен в договорената с кредиторите средносрочна програма на правителството за излизане от кризата. Финансистите очакват по-високото ДДС да донесе на хазната приходи от 300 млн. евро тази година и 700 млн. евро през 2012 г.
ДДС ставката е диференцирана. Тя остава 13% за стоките за чужденци, посещаващи Гърция, и за гърци, ползващи услугите на чуждестранни туристически агенции. За всички останали  е 23%. Според анализаторите, тази мярка ще засегне гръцките туристически пакети и услуги и ще предизвика объркване и смут на пазара. По-ниското ДДС запазват и смесените магазини, където се продават пакетирани храни и готвени ястия.
Опозицията упрекна държавниците, че  тази разлика в данъка за чужденци и местни граждани ще превърне гърците във втора категория хора. По-високият данък неминуемо ще доведе до драстичен ценови скок на храните, безалкохолните напитки и ресторантьорски услуги.
От гръцката търговската камара прогнозират фалит на 100 хил. фирми до края на годината. Премиерът  Георгиос Папандреу категорично отказа молбата на бизнеса правителството да преразгледа мярката за повишение на данъка.

100 хил. гръцки фирми пред фалит заради високо ДДС