Volkswagen купува остатъка от Porsche

Една от най-драматичните сделки в автомобилния свят ще бъде завършена с плащането на 4.46 млрд. евро.

05.07.2012 | 13:00
Volkswagen купува остатъка от Porsche

Ръководството на Volkswagen е одобрило сделка за пълно придобиване на Porsche, съобщават от централата на компанията, цитирани от BBC. От информацията става ясно, че Volkswagen ще придобие останалите 50.1% от капитала на Porsche в замяна на една обикновена акция от VW и доплащане от 4.46 млрд. евро. Сделката ще  помогне на двете компании да намалят своите разходи и да стартират общи проекти по-бързо от планираното. Така Volkswagen прави и стъпка напред към главната си цел - да се превърне в най-големия автомобилен производител в света.

Анализатори заявиха, че ако сделката бъде завършена преди 2014, двете компании ще трябва да платят повече от 1 млрд. евро данъци. В законодателството обаче има вратичка, която позволява на VW да избегне облагането, стига да оформи сделката като преструктуриране, а не като поглъщане. За целта гигантът от Волфсбург ще придобие оставащите акции от Porsche с условието да не може да ги търгува без съгласието на другите акционери.

Сделката ще сложи край на един от най-драматичните процеси в автомобилната индустрия. Инициативата бе подхваната от Porsche, които се опитаха да погълнат Volkswagen, но планът им не успя. Финансовата криза и последвалият срив в автомобилния сектор не позволиха на щутгартци да съберат нужните пари. Производителят на спортни автомобили натрупа големи дългове, което го изпрати от другата страна на барикадата. Volkswagen използва момента и през 2009 купи 49.9% от активите на Porsche, спасявайки компанията от фалит.