Милиардери настояват за „данък богатство“ във Франция

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел също призоваха партньорите си в ЕС да въведат подобен данък.

25.08.2011 | 11:14
Милиардери настояват за „данък богатство“ във Франция

Над 15 представители на най-заможните френски фамилии искат френското правителство да въведе отделен данък за богатите. Предполага се, че за сметка на новия данък Франция ще финансира догодина президентските избори, без да обременява бюджета и да повишава данъците за останалите граждани.
Най-богата жена в Европа – наследник на козметичния гигант Л'Ореал - Лилиан Бетанкур, и още 15 представители на най-заможните френски фамилии, смятат, че данъкът за богатите ще спомогне да се компенсира частично съкращаването на държавните разходи в рамките на мерките за икономически и фискални реформи. Очаква се в периода 2011-2012 г. страната да намали допълнително разходите с 13 млрд. евро.
Малко преди неочакваното предложение френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел призоваха партньорите си в Европейския съюз да въведат данък "богатство". Срещу него обаче, рязко се противопостави Великобритания. Френските милиардери бяха изпреварени от американският милиардер Уорън Бъфет, който преди седмица предложи въвеждането на подобна инициатива. На 15 август той посъветва Американския конгрес да вдигне данъците на най-богатите граждани. Според него повишаването им няма да попречи на бизнесмените да продължат да инвестират в икономиката. Данните сочат, че Бъфет се радва на състояние от 50 млрд. долара, докато Лилиан Бетанкур е далеч по-скромна, притежавайки богатство в рамките на само 20 милиарда долара.