fallback

Властта бави 600 млн. лева за бизнеса

Добрите резултати на фиска напоследък са отчасти и за сметка на частния сектор, коментират експерти.

05.07.2012 | 13:52 Автор: Ралица Пейчева

Около 250 млн. лева е „задържаният“ ДДС, който трябва да бъде възстановен на фирми от частния сектор след приключване на съответните проверки, съобщи източник от Националната агенция по приходите пред електронното издание на Bulgaria On Air. Повод за питането ни бяха твърдения на фирми, че данъчните власти отново са започнали да забавят възстановяването на косвения налог, което допълнително затруднявало предприемачите  в условията на криза.

От справката на приходната администрация обаче става ясно, че в момента задържаното ДДС е в пъти по-малко, отколкото преди няколко години, когато близо 600 млн. лева бяха блокирани от НАП с удължени ревизии.

„Преди да се направи регистър на работодателите, които бавят заплатите на служителите си, държавата да направи регистри на фирмите, които чакат възстановяване на ДДС от държавата, както и връщане на внесен акциз, или регистър с неизплатените суми по проведени обществени поръчки“, коментира изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него забавянето на ДДС лишава фирмите от основен финансов ресурс, с който биха могли да си платят просрочените задължения към работниците.

В същото време експерти коментират, че отличните резултати от изпълнението на бюджета са за сметка именно на фирмите. От справка във финансовото министерство става ясно, че общо държавата и местната власт дължат над 346 млн. лева по договори за обществени поръчки. От тях 196 млн. лева са задълженията на общините, а 149 млн. лева – на държавата. Заедно с ДДС-то за възстановяване в размер на 250 млн. лева това прави около 600 млн. лева, които дружествата не могат да получат.

fallback
fallback