fallback

Българите ще плащат скъп ток до 2033 според Дянков

Основната вина била на социалистите и на приетия закон за ВЕИ с печатна грешка.

05.07.2012 | 10:23

Българите ще плащат скъп ток заради социалистите до 2033, прогнозира днес по Нова телевизия вицепремиерът Симеон Дянков. Изказването е породено от драстичното поскъпване на тока от юли заради т.нар добавка "зелена енергия", която участва при формирането на месечните сметки. "През 2008 правителството на Тройната коалиция е подписало договори със срок от 25 години за изкупуване на енергия от възобновяеми източници. Тя обаче е 20 пъти по-скъпа от тази, която произвежда АЕЦ „Козлодуй".

По време на вчерашното извънредно заседание на правителството, енергийният министър Делян Добрев извади стенограма от 30.10.2008, от която става ясно, че предишният парламент е приел Закона за Възобновяемите енергийни източници с печатна грешка. По закон държавата би трябвало да изкупува токa, произведен от слънце и вятър за срок от 20 години. В тогавашния проектозакон обаче е допусната грешка и е записано 25 години.

Заседанието тогава е председателствано от Любен Корнезов, който обърнал внимание, че има печатна грешка с думите: "Уважаеми народни представители, преминаваме към параграф 17. Господин Аталай, за да не допуснем грешка, тук пише, че срокът на договорите е 20 години. Не е ли 25?". Рамадан Аталай: "25 е. Така е четено, така е записано и в протокола". "Приемаме го за печатна грешка. Моля да се отрази в стенографския протокол, че във второто изречение на ал. 1 срокът на договора е 25 години", отвърнал Корнезов.

"Така представената печатна грешка струва на държавата милиарди, тя налива допълнително масло в огъня и след 2008 със задълженията по закона за ВЕИ, НЕК няма какво друго да прави с електроразпределителните дружества - освен да сключват договори. Така стигнахме до ситуацията в 2011 с хиляди мегавати, които сега се опитваме по всякакъв начин да ограничим“, каза още Делян Добрев.

fallback
fallback