Българите ще плащат скъп ток до 2033 според Дянков

Основната вина била на социалистите и на приетия закон за ВЕИ с печатна грешка.

05.07.2012 | 10:23
Българите ще плащат скъп ток до 2033 според Дянков
Българите ще плащат скъп ток до 2033 според Дянков

Българите ще плащат скъп ток заради социалистите до 2033, прогнозира днес по Нова телевизия вицепремиерът Симеон Дянков. Изказването е породено от драстичното поскъпване на тока от юли заради т.нар добавка "зелена енергия", която участва при формирането на месечните сметки. "През 2008 правителството на Тройната коалиция е подписало договори със срок от 25 години за изкупуване на енергия от възобновяеми източници. Тя обаче е 20 пъти по-скъпа от тази, която произвежда АЕЦ „Козлодуй".

По време на вчерашното извънредно заседание на правителството, енергийният министър Делян Добрев извади стенограма от 30.10.2008, от която става ясно, че предишният парламент е приел Закона за Възобновяемите енергийни източници с печатна грешка. По закон държавата би трябвало да изкупува токa, произведен от слънце и вятър за срок от 20 години. В тогавашния проектозакон обаче е допусната грешка и е записано 25 години.

Заседанието тогава е председателствано от Любен Корнезов, който обърнал внимание, че има печатна грешка с думите: "Уважаеми народни представители, преминаваме към параграф 17. Господин Аталай, за да не допуснем грешка, тук пише, че срокът на договорите е 20 години. Не е ли 25?". Рамадан Аталай: "25 е. Така е четено, така е записано и в протокола". "Приемаме го за печатна грешка. Моля да се отрази в стенографския протокол, че във второто изречение на ал. 1 срокът на договора е 25 години", отвърнал Корнезов.

"Така представената печатна грешка струва на държавата милиарди, тя налива допълнително масло в огъня и след 2008 със задълженията по закона за ВЕИ, НЕК няма какво друго да прави с електроразпределителните дружества - освен да сключват договори. Така стигнахме до ситуацията в 2011 с хиляди мегавати, които сега се опитваме по всякакъв начин да ограничим“, каза още Делян Добрев.