Експертите и пазарите настояват за еврооблигации

Идеята не беше подкрепена от лидерите на двете водещи икономики – Франция и Германия – Саркози и Меркел.

19.08.2011 | 15:46
Експертите и пазарите настояват за еврооблигации

Пазари и анализатори продължават да настояват за пускане на еврооблигации. Идеята не беше подкрепена от лидерите на двете водещи икономики в еврозоната – Франция и Германия – Саркози и Меркел.
Главният икономист на ЕЦБ Юрген Старк призна, че внимателно следи предупредителните сигнали, излъчвани от пазарите. Старк увери, че извънредната финансова помощ от 50 млрд. евро, предназначена за трезорите в еврозоната, одобрена на 4 август, няма да бъде незабавно подновена.

„Без значение е дали „златното правило“ е включено в конституция или някой национален закон – коментира Кристоф Тибиерж, от ESCP Европа. – Проблемните европейски страни са известни. Това е политическо предложение, чиято цел е да се овладее дефицитът и затова е добра новина.”
Политиката на „златното правило”, предложена от Саркози и Меркел, цели да помогне на европейските страни да овладеят разходите си. Пазарите останаха разочаровани от липсата на новини за еврооблигации след френско-германската среща преди дни.
По думите на Тибиерж проблемите ще се увеличат, ако не бъде пусната емисия европейски облигации: „Европейското икономическо правителство не може да направи нищо друго, освен да унифицира метода на финансиране.”
Силната флуктуация на финансовия пазар във Франция след срещата на високо равнище показва, че инвеститорите остават подозрителни към скорошното решение на дълговата криза в еврозоната.