fallback

Цоцорков: Добивът на шистов газ не е опасен

Според председателя на Българската минно-геоложка камара при спазване на екологичните стандарти, не може и не трябва да има опасност.

18.08.2011 | 16:44

Българската минно-геоложка камара подкрепи правителството в намерението му да даде възможност на американската компания Chevron да направи проучвания  за наличието на шистов газ на територията на България. Според председателя на камарата Лъчезар Цоцорков добивът не е опасен. На празника на миньора – 18 август, предприемачите от индустрията отчетоха подобряване на състоянието на сектора. В същото време цената на труда на миньорите у нас е 7 пъти по-ниска от тази в повечето европейски страни.

Според Лъчезар Цоцорков при спазване на екологичните стандарти, не може и не трябва да има опасност.През юни правителството даде петгодишно разрешение на Chevron да извърши за своя сметка и на свой риск търсене и проучване на нефт и природен газ в района на Нови пазар. Амбициите на компаниите от минерално-суровинната индустрия са дали положителен резултат през 2010 година. Добивът на течни горива се е увеличил с 60%. В същото време добивът на гранит и мрамор се е свил с 14%, сочат данните за сектора, представени в „деня на миньора“. Добрата новина е, че кражбите на скалнооблицовъчни материали са намалели.

Председателят на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков съобщи, че компаниите от сектора са вложили над 1 млрд. лв. в индустрията през последните години.Българският миньор взима около 4 евро на час, а в някои от предприятията в Западна Европа заплащането на час достига 30 евро.

fallback
fallback