Текущата сметка на еврозоната се е влошила с 3.3 млрд. евро

Българският брутен вътрешен продукт се покачва с темпа, с който расте и германският.

17.08.2011 | 15:32
Текущата сметка на еврозоната се е влошила с 3.3 млрд. евро

Tекущатa сметка на еврозоната се е влошилa, отчитайки дефицит от 3,3 млрд. евро. Показателят е от ключово значение за дългосрочното доверие на инвеститорите. Текущата сметка е балансът на плащанията, включващ вноса и износа на стоки и услуги плюс потоците на капитал, и е внимателно следен индикатор за платежоспособността на дадена страна или регион. Негативните данни за Еврозоната още веднъж подчертават трудната икономическа ситуация, в която страните се намират. Очакванията на анализаторите бяха далеч по-песимистични, тъй като дефицитът за предишния отчетен период бе от  18,7 милиарда евро.
Според последните данни на Евростат през второто тримесечие най-висок икономически растеж отчитат Латвия, Естония и Финландия, докато Франция, Унгария и Португалия регистрират нулев ръст. В сравнение със същото тримесечие на предходната година данните показват нарастване с 1.7 на сто на БВП в 27-те страни от ЕС.
Брутният вътрешен продукт в България се покачва с 1.9%. След краткото ускоряване на темпа на растеж на икономиката на България в края на миналата и началото на тази година, през второто тримесечие отново се вижда забавяне. Българският брутен вътрешен продукт се покачва с темпа, с който расте и германският. Но ако в Германия това поражда опасения за стагнация, то в България дава сериозен сигнал за рецесия, тъй като става въпрос за развиваща се икономика, която през второто тримесечие на практика е изостанала от развитите икономики в еврозоната.