Германия e против пускането на еврооблигации срещу кризата

Германският министър на икономиката Филип Рьослер обясни, че емитирането на еврооблигации би означавало по-високи данъци.

15.08.2011 | 17:23
Германия e против пускането на еврооблигации срещу кризата

Страните от еврозоната не спират да търсят изход от дълговата криза, но германското правителство отхвърля емитирането на еврооблигации като решение на проблема.
Германският министър на икономиката Филип Рьослер обясни, че емитирането на еврооблигации би означавало по-високи данъци, които Берлин отказва да приеме:
 „Смятаме, че еврооблигациите са погрешният изход. Това решение би наказало страните,  които са си написали домашното, като Германия,  която се радва на добър кредитен рейтинг и плаща ниски лихви,” отбеляза Рьослер.
Очакванията са френският президент Никола Саркози да се опита да убеди канцлера Меркел в ползата от емитирането на еврооблигации по време на срещата им във вторник в Париж. Двамата ще обсъдят начините за изход от задълбочаващата се криза в еврозоната, задълбочена от проблемите на Гърция и Италия. Те трябва и да разсеят и тревогите от евентуално понижение на кредитния рейтинг на Германия и Франция, които през последната седмица бяха обект на оживени спекулации.
Позицията на анализатора от Baader Bank AG Роберт Халвер е, че всички други мерки, различни от пускането на еврооблигации, няма да са от полза за пазарите.
„Предполагам, че еврооблигациите ще бъдат полезни поне докато европейските пазари се стабилизират, но това ще стане на висока цена – отбеляза Халвер. - Първо имаме по-високи лихви и второ, в следващите няколко месеца има риск от понижение на рейтинга, дори и за Германия.
Председателят на най-голямата асоциация на износителите в Германия призова лидерите на Германия и Франция да одобрят пускането на еврооблигации.