Сорос обвини Германия за кризата в еврозоната

Политиката на малки стъпки, провеждана от канцлера на Германия Ангела Меркел, е прекалено бавна, посочва американският инвеститор.

12.08.2011 | 12:06 Редактор: Мариета Иванова
Сорос обвини Германия за кризата в еврозоната

Основна вина за ескалацията на дълговата криза в еврозоната има Германия, смята известният американски инвеститор Джордж Сорос, цитиран от ИТАР- ТАСС.
„Именно немската мудност усили кризата в Гърция и доведе до разпространение на тази инфекция, която се превърна в заплаха за бъдещето на Европа,“ пише милиардерът в статия, публикувана в немския бизнес вестник "Ханделсблат".
„Грешка беше отговорността за липса на плащания да се възлага не на Европейския съюз, а на отделни страни,“ коментира Сорос. В тази връзка той предлага въвеждане на еврозаеми, които да бъдат предоставяни на еврозоната, а не на отделни страни. „В противен случай еврото ще рухне“, прогнозира инвеститорът, като възлага водещата роля за това на Германия.
„Настоящата конструкция с кредитите за Гърция, както и пакетите за външни помощи, предоставени за някои други страни, се явява нестабилна – смята Сорос. – В резултат Италия и Испания ще трябва да платят по- високи проценти за отделените им средства, отколкото самите те получават за предоставените на Гърция кредити.“
Политиката на малки стъпки, провеждана от канцлера на Германия Ангела Меркел, е прекалено бавна, посочва американският инвеститор. „Следващата стъпка трябва да бъде разширяване на обхвата на финансовата помощ. В противен случай под заплаха може да се окажат други икономики с висок кредитен рейтинг като Франция, например“ посочва още инвеститорът.