България и Русия обсъждат старото оборудване на АЕЦ „Белене“

Новите дискусии започват след като от НЕК обяви, че ще предяви претенции към "Атомстройекспорт" по рамков договор за изкупуване на старото оборудване.

10.08.2011 | 13:30
България и Русия обсъждат старото оборудване на АЕЦ „Белене“
България и Русия обсъждат старото оборудване на АЕЦ „Белене“

България и Русия започнаха нови преговори за изкупуването на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене", съобщи руската ядрена компания "Атомстройекспорт". В преговорите участват  представители на "Атомстройекспорт", "Росатом" и българската Национална електрическа компания.
Новите дискусии започват след като от НЕК обяви, че ще предяви претенции към "Атомстройекспорт" по рамков договор за изкупуване на старото оборудване. Става дума за съоръжения, които се намират  на склад на площадката на втората АЕЦ от 1991 г. Общата му стойност се оценява от българска страна на малко над 40 млн. евро и може да се превърне в причина за получаване на съдебна компенсация чрез арбитражния съд в Женева.
"Готови сме да предложим и да разгледаме различни варианти за това оборудване, но само в контекста на реализацията на основния проект - изграждането на АЕЦ "Белене", заяви първият вицепрезидент на АСЕ Владимир Сувашкин.
В последните месеци конфликтът около изграждането на АЕЦ "Белене" се изостри, но независимо от това двете страни  решиха да продължат преговорите и да формират работна група, която предстои да проучи възможностите за финансиране на проекта  като определеният срок за решението е до 12 август. Към момента "Атомстройекспорт" не е оттеглил своя иск за 58 млн. евро за извършени, но неплатени от българска страна дейности по АЕЦ "Белене“.