Инфлацията в Китай достигна рекордни нива

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 6,5% през месец юли в сравнение с юли 2010 г.

09.08.2011 | 15:49 Редактор: Красимир Лаков
Инфлацията в Китай достигна рекордни нива

Инфлацията в Китай за месец юли достигна рекордни нива за последните 3 години. Главната причина са увеличаващите се цени на храните. Този процес не може да бъде спрян, въпреки усилията на китайското правителство.
Индексът на потребителските цени се е увеличил с 6,5% през месец юли в сравнение с юли 2010 г., става ясно от съобщение на Националното статистическо бюро на Китай. Отчетен е ръст в цените на стоките от 7.6%, а на услугите - от 3.7%,  като храните са поскъпнали с 14.8% в сравнение с юли 2010 година.
Данните за юли определено са тревожни за  управляващите, защото високата инфлация има потенциала да предизвика социално недоволство. Заради ръста в инфлацията пред Централната банка на Китай стои сложната задача да се опита да задържи цените на потребителските стоки, без да се забави темпът на икономическо развитие на страната на фона на растящата заплаха на световните финансови пазари. Властите в страната признаха, че с тези данни се потвърждава, че годишният темп на инфлацията в страната надминава планираните 4%.