Притесненията на инвеститорите се преместиха към Франция

Понижаването на рейтинга на САЩ би трябвало да накара пазарите да се притеснят за слабите странни с оценка ААА, към които безспорно спада и Франция.

09.08.2011 | 10:18 Редактор: Мариета Иванова
Притесненията на инвеститорите се преместиха към Франция

Цената на застраховане на френския държавен дълг срещу фалит се покачи до рекордни нива в понеделник, след като инвеститорите приеха решението на Standard & Poor's да понижи рейтинга на САЩ като причина за съмнение в рейтингите на други задлъжнели държави с големи икономики, отбелязва The Wall Street Journal.
В същото време, рейтинговите агенции не дават никакви индикации, че предстои понижаване на оценката на Франция. Независимо от това, високата цена на френските суапове за кредитно неизпълнение (гаранция срещу загуби от облигации) насочи вниманието към втората по големина икономика в еврозоната в момент на задълбочени дискусии за управлението на регионалната криза със суверенния дълг.
„Понижаването на рейтинга на САЩ би трябвало да накара пазарите да се притеснят за слабите странни с оценка ААА, към които безспорно спада и Франция,“ коментират експертите от RBC Capital Markets.
Евентуална загуба на оценката от три пъти А неизбежно ще има последици и извън страната. Суверенните гаранции на Франция имат втория най- голям принос, след този на Германия, за Европейския фонд за финансова стабилност, който използва тройния А рейтинг за кредити на ниски лихви на пазара и отпуска заеми за страни със спасителни програми.
Някои от показателните на Франция към момента са действително по – ниски от тези на САЩ и конкретно нивата на дълга, отбеляза на специална пресконференция с инвеститори преди ден Джон Чеймбърс – председател на комисията за суверенен рейтинг към S&P. Франция, обаче, е предприела стъпки за подобряване на фискалните си позиции, фокусирайки се върху пенсионната реформа в страната и в оттеглянето на мерките за фискални стимули, коментира още Чеймбърс.