До утре чакаме руската страна да оттегли иска си за “Белене”

Българският иск ще бъде свързан с договора за продажбата на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене”.

02.08.2011 | 19:55 Редактор:
До утре чакаме руската страна да оттегли иска си за “Белене”
До утре чакаме руската страна да оттегли иска си за “Белене”

Изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов съобщи пред журналисти, че до ден ще стане ясно дали българската страна ще заведе контраиск в размер от 61 млн. евро срещу "Атомстройекспорт". Такъв сценарий е предвиден, ако руската страна не оттегли подадения иск на стойност 58 млн. евро за неизплатени суми по проекта за АЕЦ “Белене”.
Българският иск ще бъде свързан с договора за продажбата на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене", уточни Андонов, цитиран от БТА.
“Събираме необходимата информация, ще ни трябват около десетина дни и ако руската страна не оттегли своя иск, ние ще заведем насрещен иск в арбитражния съд в Женева”, заяви той. Андонов добави, че в момента руската компания също проверява заявеното от България като претенция по договора за старото оборудване и отговорът от руска страна ще дойде утре. “Моето впечатление е, че руснаците ще постъпят разумно и в интерес на двете страни ще направят това, което е необходимо -  коментира Андонов.-  Лично аз очаквам искът от руска страна да бъде оттеглен”. Изпълнителният директор на НЕК добави още, че от руската компания не са декларирали намерение да внасят допълнителни искове.