Инвеститори се застраховат от евентуалния дефолт на САЩ

Разтревожени инвеститори прехвърлят фондовете си в злато и швейцарски франкове.

28.07.2011 | 15:17 Редактор:
Инвеститори се застраховат от евентуалния дефолт на САЩ
Инвеститори се застраховат от евентуалния дефолт на САЩ

Републиканци и демократи  в САЩ продължават да търсят компромисен вариант на план за излизане от дълговата криза в страната, за да избегнат евентуален дефолт. От Белия дом заявяват, че компромисът няма алтернатива и трябва да се постигне споразумение за вдигане на тавана на дълга до 2 август.
Все повече анализатори обаче заявяват, че дори таванът на дълга да бъде повишен, тежките ограничения в бюджета и неговият висок дефицит вероятно ще доведат до намаляване на кредитния рейтинг на страната. Това ще повиши цената на кредита в САЩ и ще се отрази на инвестициите в световен мащаб.
От друга страна, пазарите започват да показват все по-видима нервност от липсата на споразумение и евентуален дефолт. Продажбите на долари през седмицата са по-високи от обикновено, което показва, че доверието в американската платежоспособност завладява все повече страни и институции по света. Разтревожени инвеститори прехвърлят фондовете си в злато и швейцарски франкове. В американското министерство на финансите подготвят план, при който правителството ще действа при евентуален дефолт след 2 август. Всеобщо е мнението, че ако Конгресът не приеме повишаване на тавана на дълга и държавата спре някои свои плащания, това ще тласне страната към нова рецесия, която в най-лошия сценарий може да прерасне в световна икономическа криза.