Бизнесът с първи позитивен сигнал за последните три месеца

Подобрението на стопанската среда се усеща най-много в промишлеността, строителството и търговията на дребно.

28.07.2011 | 14:44
Бизнесът с първи позитивен сигнал за последните три месеца

Бизнес климатът в страната се подобрява през месец юни, отчита Националната статистика. Индексът, който измерва настроенията на мениджърите на предприятията, се е покачил с 0.7 пункта спрямо май. Това е първият позитивен сигнал за последните три месеца.
Подобрението на стопанската среда се усеща най-много в промишлеността, строителството и търговията на дребно. Влошаване обаче се наблюдава при услугите и то в разгара на туристическия сезон.
Според направените анкети, настоящото бизнес състояние на предприятията в промишлеността се подобрява. През този месец средното натоварване на производството се покачва с 2 на сто до 72%, в сравнение с предходния месец.
Бизнес климатът при строителството отчита повишение от близо 3 пункта. Очакванията на бранша са бизнес средата през следващите шест месеца да се подобрява. Прогнозира се увеличаване на поръчките в строителството.
В сектора на услугите мениджърите остават с негативни очаквания към състоянието на бизнес климата през следващите шест месеца. Все пак статистиката показва, че въпреки несигурната икономическа среда и голямата конкуренция в сектора, търсенето на услуги по-скоро ще се подобрява, отколкото да се влошава.