Areva понижи прогнозата си за развитието на ядрената енергетика

Френската компания очаква двоен ръст в инвестициите в сигурността на съоръженията.

28.07.2011 | 11:38
Areva понижи прогнозата си за развитието на ядрената енергетика
Areva понижи прогнозата си за развитието на ядрената енергетика

Френската компания Areva ревизира прогнозата си развитието на ядрената енергетика в света, в резултат на решенията, взети след аварията в японската централата „Фукушима“.
След силното земетресение и последвалото цунами в Япония на 11 март, които предизвикаха най-тежката ядрена катастрофа след Чернобил, Германия и Швейцария решиха постепенно да спират производството на атомна енергия, а Италия анулира с референдум ядрената си програма.
В рамките на новия си сценарий за развитието на сектора, публичната френска ядрена компания предвижда 304 GW нови съоръжения да бъдат построени в света, което е с 50 по-малко от очакванията до сега. Areva очаква да бъдат затворени повече централи и на по-малко от останалите да бъде удължена експлоатацията.
Водещите ядрени агенции не са публикували все още новите си прогнози за развитието на атомната енергия след аварията в АЕЦ „Фукушима“. Предишната прогноза на Areva бе направена през 2009 г. Френската компания очаква двоен ръст в инвестициите в сигурността на съоръженията, както и че пазарът на новите проекти до 2030 г. ще се намали наполовина.