Приходите на Shell надминаха два пъти предварителните очаквания

Конкурентната компания British Petroleum обяви по-рано тази седмица, че няма да успее да изпълни очакванията на анализаторите.

28.07.2011 | 11:25
Приходите на Shell надминаха два пъти предварителните очаквания

Високите цени на горивата помогнаха на петролните компании през юли  да обявят по-добри резултати от очакваните за средата на годината. Най-голямата в Европа петролна компания Shell съобщи, че приходите й за второто тримесечие за два пъти над очакванията. Shell подобри прогнозата за приходите за второто тримесечие и обяви, че ще инвестира 100 млрд. долара за периода до 2014 г. Компанията разширява дейността си в Австралия след споразумението от май за инвестиране на 12 млрд. в проекта за добив на втечнен газ. През юли Shell прие да се включи и в японски газов проект в Индонезия.
Конкурентната и втора по големина европейска петролна компания British Petroleum обяви по-рано тази седмица, че няма да успее да изпълни очакванията на анализаторите заради аварията в Мексиканския залив преди година и смущения в производството  в Ангола и Северно море. ВР продава находища и половината от рафинериите си в Америка, за да компенсира рекордните загуби от миналогодишната екологична катастрофа. Прогнозите за загубите за инвеститорите след разлива в Мексиканския залив достигат до над 100 млрд.