КЗК решава дали ще се понижат цените на горивата

Спорно е дали горивата ще поевтинеят след отнетите лицензи на Лукойл, коментираха депутатите в парламента.

27.07.2011 | 15:59 Редактор: Петко Трухчев
КЗК решава дали ще се понижат цените на горивата

Спорно е дали горивата ще поевтинеят, ако Лукойл не възстанови скоро лиценза си. Това коментираха депутатите след решението на Агенция „Митници“ и Министерството на финансите да затворят складовете на най-големия доставчик на горива. „Синята Коалиция“ твърди, че цените скоро ще поевтинеят, защото вносът е много по-евтин, а скъпата цена по бензиностанциите е заради монопола на Лукойл. Лидерът на ДСБ Иван Костов  призова да се облекчат регулационните режими при внос на горива, тъй като в момента те са затегнати и много малко фирми могат да покрият условията.
В резултат в страната „ще влезе евтин конкурентен внос на готови горива, а държавата ще получи своите средства от облагането с митни сборове – облагайки тези горива с акциз и данък добавена стойност“, отбеляза още Иван Костов.
Няма опасност след като затворят складовете на Лукойл да има недостиг на гориво, твърди депутатът на ГЕРБ от Парламентарна комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм Валентин Николов. От доклада на Комисията за защита на конкуренцията зависи дали ще паднат цените на бензина. Оценката на КЗК за монопол в сектора ще бъде готова наесен.
 „Не от недостиг на гориво се притеснявам, а от евентуални катаклизми – заяви пред медиите Валентин Николов. - Самата новина може да окаже влияние на стоковите борси с процент нагоре или надолу“.
Според Сергей Станишев няма драма с отнетия лиценз на Лукойл, тъй като рафинерията на Нефтохим е в планов ремонт в момента и всичко е договорено предварително от шефа на петролната компания Валентин Златев и премиера Бойко Борисов:
„Крайният резултат от всичко това, което наблюдаваме като драма, която ще заглъхне след ден –два в резултат на тежки разговори между Лукойл и правителството, ще бъде поскъпване на горивата,“ подчерта Станишев.
От „Синята коалиция“ ще внесат наесен законопроект за смяна на целия състав на КЗК с оглед, че антимонополната комисия не си върши работата, а защитава големите компании.