Внезапни проверки на гръцките финанси правят ЕК, ЕЦБ и МВФ

Под лупа ще бъде поставена приходната и разходна част на държавния бюджет на Гърция.

27.07.2011 | 13:34 Редактор: Красимир Лаков
Внезапни проверки на гръцките финанси правят ЕК, ЕЦБ и МВФ
Внезапни проверки на гръцките финанси правят ЕК, ЕЦБ и МВФ

Технически екип на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд пристигна в Атина днес, като целта на мисията са внезапни проверки във връзка с финансовото състояние на Гърция.
Под лупа ще бъде поставена приходната и разходна част на държавния бюджет на Гърция, постигнатия от правителството напредък при прилагане на мерките за икономии в рамките на средносрочната програма за оздравяване на икономиката, а също и хода на приватизацията, от която в хазната се очаква да влязат около 150 млрд. евро до 2015 г.
Експертите на международните кредитори на Гърция, които идват след визитата на гръцкия финансов министър във Вашингтон, ще проверяват данъчни служби, митници, осигурителни фондове и каси, осъществяването на разходите в държавата и възможни отклонения при изпълнението на бюджета. Ръководителите на трите институции, пък, се очаква да пристигнат в Атина в средата на август, за да формулират официалната оценка, от която ще зависи и изплащането през септември на шестия транш от одобрения заем за Гърция в размер на 110 млрд. евро. Размерът на шестия транш е 8 милиарда евро, като 5.8 млрд. ще са от Европейския съюз, а 2.2 млрд. ще осигури  МВФ.