НЕК избира най-добрия сценарий за АЕЦ „Белене“

По думите на енергийния министър Трайчо Трайков, държавата не трябва да предприема нищо, защото това са междуфирмени отношения.

26.07.2011 | 15:14
НЕК избира най-добрия сценарий за АЕЦ „Белене“
НЕК избира най-добрия сценарий за АЕЦ „Белене“

НЕК ще предприеме нужното, за да защити интереса си по отношение на проекта АЕЦ „Белене“. Така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира намерението на руската  „Атомстройекспорт“ да заведе дело за 58 млн. евро срещу НЕК за забавени плащания за изграждането на втората атомна централа в България. Според Трайков, държавата не трябва да предприема нищо, защото това са междуфирмени отношения.
Пред журналисти енергийният министър подчерта, че юридическите представители на НЕК в момента „подготвят много сериозни анализи, които очертават сценариите за реакция“. Министър Трайков увери, че Националната електрическа компания ще избере най- подходящия за интересите на страната вариант за реакция.
Преди дни руската компания "Атомстройекспорт" обяви намерението си да внесе иск срещу НЕК в Международния арбитражен съд в Париж за 58 млн. евро във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. Българската страна заяви готовност да заведе контраиск, дори за по- висока сума.
В началото на месеца, България и Русия замразиха официално за три месеца преговорите за строежа на атомната централа „Белене“. Това стана с допълнително споразумение към договора между двете страни от 2006 г. Замразяването бе по искане на българската страна и е свързано с източниците на финансиране на проекта. По този начин държавата отложи съдебен иск по сключения вече договор. Настоящият иск е по вече свършената работа.
Държавата отказва да финансира проекта и настоява за привличане на частен инвеститор. Другият проблем при преговорите са цената на централата, от която и двете страни не отстъпват.