Банките може да свалят лихви след повишения рейтинг на България

Според икономиста Лъчезар Богданов високият рейтинг на страната ни е сигнал за стабилността на финансовата система в България.

25.07.2011 | 17:14
Банките може да свалят лихви след повишения рейтинг на България

Лихвите на банките може да паднат заради високия рейтинг, който страната ни получи. Преди дни Moody’s повиши кредитното си доверие към България за първи път от 5 години насам и страната ни вече има най-висок рейтинг на Балканите. Това според икономиста Лъчезар Богданов ще повлияе и на оценката, която рейтинговите агенции дават на банките и те ще имат достъп до по - евтин ресурс.
Според Богданов високият рейтинг на страната ни е сигнал за стабилността на финансовата система в България. Това означава, че България води различна политика от останалите страни в региона и нивото на риск у нас е много по–ниско.  По думите му, оценката на Moody’s ще доведе и повече чужди инвеститори, защото е сигнал, че страната ни изпълнява ангажименти в икономическата сфера и прави нужните  реформи. За тази цел е необходима и разумна икономическа политика.
Освен, че рейтингът на България е по-висок от тези на Балканите, с изключение на Словения, която е член на еврозоната, рейтингът на страната ни е по-висок от проблемните страни в еврозоната като Португалия, Гърция, Ирландия, както и Латвия и Унгария.