Гърция понижава дълга си с 26 млрд. евро до 2014 г. с нова помощ

Изявлението направи премиерът на Гърция Георгиос Папандреу след решението на лидерите от еврозоната за отпускане на втора спасителна помощ.

22.07.2011 | 15:39
Гърция понижава дълга си с 26 млрд. евро до 2014 г. с нова помощ

Лидерите на еврозоната успяха да се споразумеят за новия пакет финансова помощ за Гърция на стойност близо 160 милиарда евро. Средствата ще дойдат от страните от еврозоната и Международния валутен фонд. 
За първи път банките и и останалите частни кредитори на Гърция ще отпуснат 50 млрд. евро на застрашената от фалит страна. Това беше един от спорните въпроси, защото Франция и Европейската централна банка се опасяваха, че той може да доведе до широка банкова криза и да създаде допълнителни финансови проблеми на Италия и Испания.
„Аз силно приветствам доброволните вноски от банките – заяви след споразумението на лидерите от еврозоната германският канцлер Ангела Меркел. - Вярвам, че това е правилният сигнал, който идва в труден момент. Ние всички знаем, че недоверието на пазарите може да доведе до ситуация, която са се разпространи и в други страни и затова взехме предпазни мерки“.
Споразумението предвижда още, Гърция да получи по-лесни условия за изплащане на заемите, като разсрочване и намаляване на лихвите. Въпреки че приветства решението, президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че еврозоната трябва да изчака и да види дали рейтинговите агенции ще определят договорения втори спасителен план за Гърция като частичен фалит.
Френският президент Никола Саркози отбеляза, че думата „фалит“ не е част от неговия речник и Гърция ще плати дълга си. „Това, което правим за Гърция, не бихме направили за всяка страна от еврозоната. Моля ви  да осъзнаете важността на това решение. Защото искаме да избегнем риска от зараза,“ подчерта още държавният глава на Франция.
Като „очаквано от пазарите“ определи решението на лидерите от еврогрупата испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро. По неговите думите постигането на споразумението е било трудна задача, но ще осигури стабилност в еврозоната и ще даде възможност за намаляване на напрежението и за генериране на доверие и спокойствие.
Веднага след обявяването на решението дойдоха и положителните реакции на пазарите. Гръцкият премиер Георгиос Папандреу приветства споразумението като заяви, че новата помощ ще позволи на страната му да намали дълга си с около 26 млрд. евро до края на 2014 година.