Саркози и Меркел се срещат спешно заради гръцкия дълг

Германия, Финландия и Холандия, предлагат частни инвеститори да споделят загубите като поемат част от дълга на Гърция.

20.07.2011 | 12:44
Саркози и Меркел се срещат спешно заради гръцкия дълг

Френският президент Никола Саркози отива при германския канцлер Ангела Меркел в навечерието на заседанието на лидерите от еврозоната. Срещата има за цел да намери нов план за гръцкия дълг.
При разговорите си с руския президент Дмитрий Медведев  преди ден Ангела Меркел съобщи, че няма никакви очаквания от извънредната среща на еврозоната. След това бе съобщено, че президентът Саркози пристига в Берлин след телефонен разговор с германския канцлер.
Изказването на Меркел от вторник хвърли сянка над възможностите да се реши дълговата криза в Гърция, като отхвърли вероятността за преструктуриране на дъговите задължения. Преди това тя дори отказваше да присъства на срещата за втория заем за Атина.
Германия, Финландия и Холандия, предлагат частни инвеститори да споделят загубите като поемат част от дълга на Гърция, вместо да оставят цялата тежест да падне върху данъкоплатците.
Франция предлага компромисно решение с банкова такса, която няма пряко да засегне частните трезори. Припомняме, че френските банки са пряко свързани с гръцката икономика.