Германия се надява да увеличи износа за Русия

Меркел очаква раздвижване в икономическите връзки с руската страна преди парламентарните избори в Берлин след 2 години.

19.07.2011 | 17:36
Германия се надява да увеличи износа за Русия

Русия и Германия подписаха пакет документи в областта на транспорта, строителството и градското развитие, както и за сътрудничество в областта на аудиовизуалната сфера. Днес в Хановер приключват двудневните консултации между Русия и Германия. Делегациите, в състава на които влизат по девет министри от двете страни, се оглавяват от президента Дмитрий Медведев и канцлера Ангела Меркел.
Сред подписаните днес документи е и Заявление за сътрудничество във финансовата сфера, както и Меморандум за безопасността на ядрените реактори на Германия.
Руски и немски енергийни компании се договориха за модернизация на разпределителните мрежи. Парафирано бе и споразумение за създаване на частен инвестиционен фонд в областта на чистите технологии между Татарстан и немската Wermuth Asset Management. Съвместното дружество между Газпром и RWE AG също е една от темите на разговорите на руския президент Дмитрий Медведев с германския канцлер Ангела Меркел в Хановер.
Германия се надява да увеличи ръста на износа си за Русия, както и на изгодни инвестиции.  Меркел очаква раздвижване в икономическите връзки с руската страна преди парламентарните избори в Берлин след 2 години, особено на фона на дълговата криза в Европа и състоянието на европейския пазар в дългосрочен план.
Германия е най-големият вносител на руски газ в Европа. За първите 5 месеца на годината цената, обаче, скочи с близо една трета на годишна база. 
Русия търси партньори за модернизация на инфраструктурата си.
Канцлерът Меркел и президентът Путин започнаха енергийния си диалог на още преди 1 11 дни на традиционния форум в Петербург, а сега събраха около себе си в Хановер и представители на бизнеса.
Добрият руски език на Ангела Меркел, като жител на бившата Източна Германия, не беше достатъчен за деблокиране на общоевропейските преговори за отпадане на визите с Русия.