Гърция е готова да изпълни приватизационната програма

Това заяви финансовият министър на страната Евангелос Венизелос.

19.07.2011 | 14:33
Гърция е готова да изпълни приватизационната програма
Гърция е готова да изпълни приватизационната програма

Министърът на финансите на Гърция Евангелос Венизелос съобщи, че очаква на срещата на ЕС в четвъртък да бъде постигнато споразумение за дълга на страната. Венизелос заяви, че планът на Гърция за намаляване на дефицита за 2012 г. остава в сила.
„Моментът не е подходящ да се говори публично за техническите детайли на решението  - заяви гръцкият финансов министър. - Но за нас е ясно кое е най-доброто решение. Това, което не е скъпо. То трябва да помогне за стабилизиране на публичния дълг на Гърция, защото без устойчиво, дългосрочно решение, не е възможно да се върнем на пазара в скоро време,“ отбеляза още Венизелос.
Министърът на финансите на Гърция съобщи, че е страната е готова да изпълни приватизационната програма и поиска отново подкрепата на партньорите от еврозоната. Евангелос Венизелос подчерта, че най- важното е да бъде намерено „щедро политическо решение“. Необходимо е да бъде изпратен ясен сигнал „не само за Гърция, но и за гръцката програма и еврозоната, защото това е асиметрична война между държавите, международните организации и рейтинговите агенции,“заяви още гръцкият финансов министър.
В момента дългът на Гърция е около 300 млрд. долара, или около 150% от БВП на страната. Ситуацията се усложнява от това, че Атина не може да реши въпроса с прост дефолт на националната валута, защото е в еврозоната. Испания и Италия са сочени сред страните, застрашени от негативния ефект  от кризата в Гърция.