Инвеститорите търсят спасение в злато и немски облигации

Инвеститорите очакват тази седмица да стане ясно решението за еврозоната.

19.07.2011 | 12:39 Редактор: Мариета Иванова
Инвеститорите търсят спасение в злато и немски облигации
Инвеститорите търсят спасение в злато и немски облигации

В понеделник цената на златото достигна $1600  за тройунция на фона на засилващите се опасения от дефолт в еврозоната на финансовите пазари. За вторник е планирана среща на европейските лидери, за която пазарите приготвиха своите изненади – в навечерието преди срещата акциите на банките се понижиха, а доходността по италианските и испанските облигации достигна нови рекордни стойности, съобщава електронното издание на Ведомости, цитирайки данни на Financial Times.
Цената на златото достигна $1607  за тройунция в понеделник през деня, което е ръст от 8,2% за последните две седмици. Ръстът при златото продължава 11 пореден ден и се случва за първи път от 1980 г. Наплашени от задълбочаването на кризата в еврозоната, наред с възможността от дефолт в САЩ, инвеститорите през последните дни се опитват да намерят убежище в златото, швейцарския франк и немските държавни облигации, отбеляза електронното издание на  Ведомости.
Акциите на Lloyds и Barclays регистрираха спад над 7 % след публикуването на резултатите от европейските стрес-тестове. Unicredit и Intesa Sanpaolo, Royal Bank of Scotland загубиха над 6 %.  
Доходността по италианските облигации в понеделник премина границата от 6 %, постигайки рекорд от 1997 г. Доходността по испанските 10 –годишни облигации се повиши до 6,39%, като ръстът за текущия месец е в рамките на 1 %. Експертите се опасяват, че в скоро време може да бъде премината границата от 7 %. Швейцарският франк постигна рекорден ръст до ниво от 1,1397 спрямо еврото, а доходността по държавните облигации на Германия се понижи до осеммесечен минимум в 2,66%.
Инвеститорите очакват тази седмица да стане ясно решението за еврозоната – във вторник и четвъртък Испания ще проведе търгове на облигации, които ще се състоят паралелно с извънредната среща на европейските лидери по въпроса за финансовата помощ за Гърция.
„Ако въпросът не бъде решен, последствията могат да бъдат много сериозни – отбеляза Джефри Молитор, ръководител на европейското инвестиционно направление във Vanguard. – Това може да означава и дефолт за определени страни от еврозоната. В момента има много теории, които не са окончателни.“