Еврозоната подготвя преговори за втора спасителна помощ за Гърция

Анализаторите очакват срещата да бъде решителна за определяне на ролята, която кредиторите от частния сектор ще играят за бъдещото подпомагане на Гърция.

18.07.2011 | 09:49 Редактор: Красимир Лаков
Еврозоната подготвя преговори за втора спасителна помощ за Гърция
Еврозоната подготвя преговори за втора спасителна помощ за Гърция

Лидерите на държавите от еврозоната ще се срещнат в Брюксел на 21 юли, за да обсъдят втория спасителен финансов пакет за Гърция и финансовата стабилност в еврозоната. Съобщението е на председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Анализаторите очакват срещата да бъде решителна за определяне на ролята, която кредиторите от частния сектор ще играят за бъдещото подпомагане на Гърция. Очаква се също, да бъде определен и начина, по който лидерите на Европейския съюз смятат да пресекат разпространението на дълговата криза към Италия и Испания. „Нашият дневен ред ще бъде финансовата стабилност на еврозоната като цяло и бъдещото финансиране на гръцката програма“, се пoказва в съобщение на Ван Ромпой. „Помолил съм да бъде извършена предварителна подготвителна работа от финансовите министри“, се казва още там, което може да означава и нова среща на министрите на финансите преди тази на лидерите от еврозоната.
Германия иска частните кредитори на Гърция – банки, застрахователни фондове и други инвеститори – да поемат част от бремето във втория спасителен пакет, който се очаква да бъда на стойност като първия около 110 млрд. евро и да подпомогне изплащането на задълженията на страната до 2014 г. През последните 3 седмици обаче преговорите в тази насока не дадоха резултат. Останалите предложения са за обратно изкупуване на гръцкия дълг и удължаване на матуритета на държавните облигации.