Google отчете печалба от $5 млрд. за второто тримесечие

Нетните продажби са достигнали почти 7 млрд. долара, отбелязвайки ръст от 32 %.

15.07.2011 | 15:12 Редактор:
Google отчете печалба от $5 млрд. за второто тримесечие
Google отчете печалба от $5 млрд. за второто тримесечие

През второто тримесечие печалбата на интернет концерна Google е била 2.5 млрд. долара. Нетните продажби са достигнали почти 7 млрд. долара, отбелязвайки ръст от 32 %. Друга положителна новина е, че Google+ мина границата от 10 млн. потребители.
С тези добри резултати Google изненада Wall Street. Приходите и печалбата нарастват значително, въпреки че ръст има и при разходите. Главният изпълнителен директор Лари Пейдж прави всичко възможно, за да настигне Facebook и изглежда, че това усилие вече дава резултати.
Особено успешно се е развивал мобилният бизнес, като над 550 хил. устройства с операционната система Android се активизират всеки ден от различни производители, като Samsung, Motorola или HTC.
Най-важният за концерна рекламен плацдарм е Youtube. Google инвестира значителни суми в съдържанието му и предлага в момента цели филми с прекъсвания за реклами, за да задържи по-дълго потребителите на страницата. Преди дни Google представи и най-новия си проект - Google+ - социална мрежа, с амбиции да конкурира лидера на този пазар - Facebook.
„Google+ беше приет много горещо", заяви Пейдж пред акционерите.
Над 10 млн. потребители са се регистрирали в рамките на първите няколко дни, а на ден се увеличават с над 1 млрд. обекта като снимки, текстови съобщения и видео клипове. Услугата ще бъде временно затворена за нови абонати, защото обемът на сървърите вече не е достатъчен. Към 30 юни 2011 г. Google е притежавал 39.1 млрд. долара в кеш и еквиваленти.
Служителите на компанията вече са достигнали 28 768.