Газпром и RWE преговарят за джойнт венчър

Газпром никога не е криел интереса си към енергийния пазар на Европа.

15.07.2011 | 10:24 Редактор: Мариета Иванова
Газпром и RWE преговарят за джойнт венчър

Газпром и RWE „започват консултации за възможността на създаване“ на джойнт венчър, в който да влязат съществуващите или нови електростанции, работещи на газ и въглища- в Германия, Великобритания и други европейски държави. Това  съобщиха от немската компания след като подписаха рамково споразумение за разбирателство с руския енергиен гигант. RWE притежава ексклузивното право да води преговори с Газпром по тази тема в продължение на три месеца. Преговорите започват „възможно най- скоро“, а от тях зависи какво ще се случи през следващите три, съобщи представител на RWE Фолкър Хек, цитиран от електронното издание на Ведомости. Представители на Газпром са отказали коментар. От германския антимонополен орган заявиха преди дни, че връзката между RWE и Газпром ще „подлежи на внимателно проучване“.
RWE е най-големият производител на електроенергия в Германия и трети по големина във Великобритания и Холандия. Мощностите на немската компания са 1.5 пъти по-големи от тези на Газпром, показва справка на Ведомости.
Газпром никога не е криел интереса си към енергийния пазар на Европа, като досега най-големият актив на руската компания остава придобитият през 2003 г. ТЕЦ в гр. Каунас, Литва с мощност 180 МВт, който през последните години е на загуба, сочат отчети на компанията. В периода 2007 – 2008 г. Газпром води преговори с немската енергийна компания  E. ON, която е сред големите потребители на руски газ. Преговорите остават неуспешни. След като Германия се отказа от ядрено-енергийните си планове заради бедствието в Япония, газовият концерн активизира преговорите с E. ON и започва такива с RWE.
Западните анализатори смятат, че е много вероятно RWE да продаде свои активи. По информация на Der Spiegel ръководството на RWE не изключва възможността Газпром да купи дял в немската енергийна компания. Подобна възможност загатна през юни и председателят на управителния съвет на Газпром - Алексей Милер.