С 12 млн. лв. рекламират българския туризъм в чужбина

Нагласите на туристите в България бяха представени днес по време на отчет на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за изпълнение на маркетингово проучване.

14.07.2011 | 14:11
С 12 млн. лв. рекламират българския туризъм в чужбина

Културният и СПА – туризмът привличат чужденците в България, сочат данните от проучване, финансирано по Оперативна програма "Регионално развитие" на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Изследването проучва какви са нагласите на българските и чуждите туристи към зимния и летния туризъм у нас, както и към специализираните видове  културен, еко, селски и СПА  туризъм. Анкетирани са над 51 000 души. Отделно са проучени информационното осигуряване в сектора и пазарните ни позиции на 10 генериращи пазара – Германия, Великобритания, Швеция, Гърция, Чехия, Украйна, Сърбия, Румъния, Турция и Русия.
Чужденците, които посещават България, могат да бъдат определени като т.нар. „ваканционни туристи“. Те отделят и повече средства за туристическия си престой.
Българите, на свой ред, предпочитат селския туризъм в страната. Най- голям процент от участвалите в проучването заявяват, че почиват в собствени имоти, при роднини и приятели и търсят дестинации на по-ниски цени.
Нагласите на туристите в България бяха представени днес  по време на отчет на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за изпълнение на проекта "Маркетингови проучвания и оценка на ефективността на националния маркетинг".  Проектът се  финансира от Оперативна програма „Регионално развитие“ и е на стойност  5 милиона лева.
По думите на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на базата на този проект ще се предприемат и бъдещите действия в маркетинга и рекламната сфера за позиционирането на българския туризъм като целогодишна туристическа дестинация.
Рекламата на българския туризъм в чужбина е за близо 12 млн. лв.  Средствата се осигуряват по цитираната европейска програма и са насочени към реализиране на рекламни кампании зад граница.