Европейските финансови министри се готвят за нова среща

Свикването на извънредна среща е необходимо заради бързото влошаване на финансовото положение в страните от периферията на Европейския съюз.

13.07.2011 | 15:17 Редактор: Красимир Лаков
Европейските финансови министри се готвят за нова среща
Европейските финансови министри се готвят за нова среща

Според европейски дипломатически източници в момента се подготвя нова извънредна среща на високо равнище за обсъждане на дълговата криза в Европа. На пресконференция в Мадрид президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой е обявил, че все още няма окончателно решение за свикване на такава среща, но не може да се изключи организирането й.
Според други източници, събитието е планирана за петък (15 юли). Свикването на извънредна среща е необходимо заради бързото влошаване на финансовото положение в страните от периферията на Европейския съюз. Засилват се опасенията, че дълговата криза ще се разпространи и към Италия.
На съвместната пресконференция с президента на ЕС, испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро призова към "европейски отговор" за възстановяване на доверието на пазарите.
В същото време стана ясно, че финансовите министри от еврозоната вече не изключват хипотезата за частична неплатежоспособност на Гърция в рамките на втория план за подпомагане на страната, който сега се подготвя.
"Този вариант вече не е изключен за работната група, натоварена да намери решение, за да спаси Гърция от фалит и да включи в акцията и частните кредитори на страната”, заяви холандският финансов министър Ян Кейс де Яхер.
Друго възможно решение за Гърция е тя да купи собствените си облигации на стойността на втория заем, отпуснат от кредиторите. Всички тези обсъждания трябва да приключат до 14 септември, защото на 15 септември е предвидено отпускането на шестия транш от заема от 110 млрд. евро, съгласуван през май 2010 г. от МВФ и еврозоната. Възможно е този транш да бъде включен и в новия заем който ще бъде предвиден във втория спасителен план.